Bosch eBike Service

Voor nazicht en onderhoud van je elektrische fiets met Bosch motor ben je bij De Fietsenier aan het juiste adres. Als erkend Bosch eBike technieker beschikt De Fietsenier over de officiële diagnosesoftware om jouw elektrische fiets uit te lezen en updates te installeren. Zo blijft je Bosch eBike up-to-date. Na het onderhoud krijg je een diagnoserapport.

image-373827-Bosch-eBike-Mood-Pictures-MY2019-6-e4da3.w640.jpg
image-373825-20190607-Bosch-ebike-SERVICE-Fensteraufkleber-300x235mm-d3d94.png
image-373826-Bosch-eBike-Mood-Pictures-MY2019-3-9bf31.w640.jpg
Onderhoudstips

Op een elektrische fiets zitten heel wat onderdelen die op een gewone fiets niet voorkomen: een accu, motor, display en verschillende sensoren. Het onderhoud van een elektrische fiets is daarom een stuk complexer dan bij een gewone fiets en wordt het best door een vakman uitgevoerd. Toch betekent dit niet dat je niets meer zelf kan doen. Met onderstaande tips kan je er voor zorgen dat je elektrische fiets langer in goede conditie blijft.

Algemeen:

 • Hou je fiets goed schoon, dit voorkomt slijtage. Poetsen met een droge doek is meestal voldoende. Als de fiets heel vuil is of als in de winter strooizout gebruikt wordt, spoel je je fiets best af met water. Eventueel met een scheutje allesreiniger of fietsshampoo erbij. Verwijder voor het reinigen de accu en display of dek ze in elk geval met een doek of folie af. Spuit je elektrische fiets zeker nooit af met de tuinslang of hogedrukreiniger.
 • Smeer de fietsketting regelmatig in met kettingolie, zodat ze soepel blijft ronddraaien. Let op dat er geen kettingolie op de schijfrem terechtkomt. Is de ketting heel smerig? Maak ze dan eerst proper met kettingreiniger.​​​​​​​ 
 • Bij een elektrische fiets slijten de remblokken sneller. Controleer ze regelmatig.
 • Controleer of de verlichting nog goed werkt. Vervang indien nodig de batterijen.
 • Controleer of alle boutjes vast zitten. Draai ze indien nodig terug aan, maar zeker niet te vast!
 • Hou de banden op de juiste spanning. De ideale bandenspanning staat aangegeven op de zijkant van de buitenband. Goed opgepompte banden gaan langer mee, zorgen voor een kleinere kans op lekrijden en hebben een lagere rolweerstand. Dit laatste zorgt er dan weer voor dat de accu langer meegaat.
Accu:
 • ​​​​​​​Volg de laadinstructies van de fietsfabrikant nauwkeurig op. Gebruik bij het laden altijd de meegeleverde acculader.
 • Rijd de accu bij voorkeur niet volledig leeg. Laad de accu terug op wanneer het laadvolume lager is dan 40%.
 • Indien de accu toch volledig leeg gereden is, laad hem dan zo snel mogelijk terug op. Leg een accu nooit leeg weg. Een lege accu kan in 'diepteontlading' gaan. Eenmaal in diepteontlading kan de accu niet meer terug opgeladen worden.
 • Laad de accu altijd op bij kamertemperatuur.
 • Stal je fiets op een plaats die in winter niet te koud wordt en de zomer niet te heet.
 • Als je de fiets voor langere tijd niet gebruikt, bewaar de accu dan op kamertemperatuur en bij voorkeur ongeveer halfvol. Controleer geregeld het laadvolume en laad indien nodig de accu terug op.
Tijdens het fietsen:
 • Vertrek altijd in de laagste ondersteuning met de fiets. Optrekken in de hoogste ondersteuning kost veel energie. Als je start in de laagste ondersteuning en dan geleidelijk opschakelt, wordt de accu minder belast. Dat komt de actieradius van de fiets ten goede.
 • Zorg dat je trapfrequentie tijdens het fietsen voldoende hoog is. Ideaal is een trapfrequentie van 50 tot 60 toeren per minuut. Dit zorgt voor een betere werking van de motor, waardoor de accu minder wordt belast. Schakel eventueel een versnelling lager om je trapfrequentie te verhogen. ​​​​​​

Interessante links
De Bosch Actieradius-Calculator helpt bij het berekenen van de actieradius voor een tocht met de eBike, rekening houdend met verschillende criteria zoals rijgedrag, soort terrein en windomstandigheden.
Het Bosch eBike InfoCenter is een interactief platform waar uitgebreide productinformatie en alle nieuwe ontwikkelingen duidelijk en overzichtelijk worden getoond.

Active Line – De perfecte combinatie voor het dagelijks leven
Performance Line – Meer rijplezier in elke situatie